Ahad, 16 November 2014

First Baby DIY, Baby A's Travel Blanket


First baby DIY i.e. travel blanket dah siap..yayyyy...I'm so happy with the result. Project ni senang sangat dan hanya ambik masa lebih kurang satu jam je.


Tutorials nak buat baby blanket ada banyak kat blog-blog diy and blog-blog mommy. Salah satunya boleh tengok kat this blog :) Then adjustlah ikut kesukaan korang hokey...This blanket size is 35 X 35 inch.

Materials information:

1) Minky dot fabric beli kat Lelong di sini. Minky dot ni flannel fabric tapi ada dot dot tuh..hihihi kalau nak tau, boleh pergi Mothercare tengok-tengok...ada banyak blanket yang guna minky dot fabric. Tapi minky dot ni mahal sikit, around RM30 per meter. Kalau nak murah, boleh je guna flannel biasa yang dijual di kedai kain.

2. Fabric tu saya beli kat Etsy. As expected, Etsy ni agak pricey and delivery dia mahal kemain! Tapi nak cari kain comel-comel dan elok kat Malaysia memang susah sebab seller kat Malaysia fokus kain untuk baju dan langsir. Kain untuk baby yang comel-comel ada tapi tak berkualiti. Jadi dengan degilnya, belilah jugak :) Kalau you guys nak, boleh beli kat LuckyShop0228 here. Expected, kain-kain dia around RM40 -RM50 per yard hokay :)

3. Cotton Ribbon tu stok sedia ada yang dibeli di ArtFriend kat The Garden, Mid Valley City. 

Anyways, kalau korang tau kat mana nak beli fabric comel dan berkualiti, just leave a comment okay:)


BTW, saja gatal add ribbon tu. Attention to detail kena ada gak sikit, baru la style..hehehe..

Happy sewing guys :)

ps: tak dapat menolong kalau request jahitkan..perut I dah sendat nak tunduk-tunduk hihihihi....sorry :)

xoxo
M

1 ulasan:

  1. Kat M'sia ada je kain comel-comel tapi tak banyak. Kalau online, prefer MayMayShop.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...