Jumaat, 20 Januari 2017

Dermask by Dr.Jart+

Hi,

This posting nak share my AWE moment bila guna mask, Dermask by Dr.Jart+. Betapa Awwwww sampai rasa nak buang mask murah dari Watson hahahahaha...

I bought these masks from Hermo without much thinking sebab ada sale. RM30 for 3 dan rupanya sungguh murah. Sebab mask ini dia Hermo dan Sephora berharga RM20+++ Wow mahal betul mask saya hahahahaha


Before this dok hunting mask murah je. Saja gatal tergerak hati nak beli Dr.Jart+. Kalau tak sale tak hingin kot beli sebab mahal gila untuk sekeping mask. 

In term of packaging I like sebab nampak exclusive. Bila bukak wow, texture mask tu gel-plastic like yang tebal. Bukan macam kertas tisu mask murah. Terus wowwwwww eloknya kau nyah....


Then dia asingkan top and bottom, so senang nak ratakan kat muka. 

Teksture yang gel tebal tu duduk diam kat muka dengan firm...i like....bila dah buang air bubbles terus rasa ada sikit macam pakai mask clay. Macam second skin tu...tak rasa sedang pakai mask jenis keping-keping ni....the mask lekat rapat kat skin smpi rasa yang segala ingredients nak masuk kulit gitew
..hahahaha

After 15 minutes, bila pegang mask dia lembab je..tak basah pun..all the ingredients dah meresap ke kulit. Kalau mask biasa bila kita buang masih bnyk residue kat mask sheet. This one, nak tap kat skin pun macam tak perlu sbb skin dah absorb....wwwwoooooooowwwww...canggihnyaaaa...


I want morrreeeeeeeeee... mesti lepas ni ralat kan kalau pakai.hat murah balik..hahahahahaha

xoxo
m

Tarte Wishlist

limited-edition wipeout color-correcting palette
RM175.00

Sila salahkan pilah sebab suruh tengok video tutorial mekap dan aku terus wow dengan colour correcting pallette dari Tarte. It's limited edition dan tiada di Malaysia. Again...tiada di MALAYSIA...what??? 

To buy kena guna online which delivery mahal lah.... tunggu gila I beli sebab mahal....hahahahaha


Lawooooo...ada colour correcting dan contouring sekali gus.. 


Ini adalah video from Tarte itself...waaaa terus suka berus dia...terus suka apa tu lip stain ka?...hahahaha okay cukup RM300 untuk free delivery. Next month ah!

xoxo
M

Khamis, 19 Januari 2017

Kuala Lumpur Bird Park with Adam

Hi, 

Last weekend we all bawa Adam ke KL Bird Park. Ini adalah first visit Adam. For us, well banyak kali dah pergi...hehehehe...as expected, Adam was so excited tengok burung. Mula-mula dia macam tak percaya kenapa banyak burung. Like, we all duduk kat area depan Bird Park lama betul sebab dia takut kitaorang balik. Dia ingat kat dalam dah tak burung macam tu..bila berjaya pujuk masuk dalam haaaaa ambik eksited betul...

Tak rugi bawak Adam because he was so happy and love the birds :)

After that, we all singgah TUGU NEGARA. Both Adam dan bapak first time datang sini.. hehehehe...wow, lawonya taman kat Tugu Negara...landscape serius lawa...since kitaorang pergi dah lewat petang, tempat tu tak ramai orang dan sungguh tenang untuk melepak.



Adam of course suka tempat ni sebab lapang. Dia lari sana sini dan pijak-pijak daun sambil ketawa. Pandai menghiburkan diri budak ni... 

Dinding lawaaaaaaa

It a worth visit for us satu family. Now thinking tempat apa lagi yang boleh bawa Adam pergi jalan-jalan.

xoxo
m

Isnin, 16 Januari 2017

The KNIGHT hoodie jacket, second trial

Hello, 

Showing off anothing sewing project that is The KNIGHT hoodie jacket. Before this dah pernah jahit the same jacket with size 12 months here. This one size 2 years old. Dah besar betul anak kita kannn..hehehehe

Adam tak nak pose sebab terlalu busy nak kacau abah dia

As usual, fabrics and zippers are from Spotlight Store, The Mines. It cost me a fortune untuk dapatkan material yang cantik dan lawo...lawoooo sampai tak boleh move on huhuhu...if previously pakai kain tebal untuk lining, this time kita pakai kain nipis. Jadi jacket ni tak de la bulky sangat untuk cuaca Malaysia. Sungguh sesuai buat bawak pergi mall or jalan malam-malam...love love love...


Work in progress doing the pocket


This time, rasanya hasil jahitan lebih kemas dan terletak sama kiri kanan. Love love love.... #takbolehmoveon...

Sepatutnya ada Bias Tape kat pocket tapi tak sempat beli bila husband dah bunyi "tak habis lagi ke" dengan serius kat kedai..takottttt.....tak nak cari dah..jom la bayor sebelum ada orang emo hahahaha

Anyway, pattern by Puperita ni sampai 2 yrs old je..dah tak boleh pakai....sob sob.....need to find another pattern lah!

ps: I failed again for my ACCA paper ._.'

xoxo
m


Jumaat, 13 Januari 2017

Sewing Adam's Dungaree

Hi,

Cuti seminggu sampai lupa yang I ada blog...hihihi annoyed tak?

BTW, today I want to share about latest sewing project that is Adam's dungaree. Ada kain lebihan sikit dan terus cari project menjahit yang senang. Wow..menjahit dungaree tidak lah sesusah mana pun! This sewing project sungguh membuatkan ku teruja dan bangga dengan diri sendiri :) Achievement unlock!!

Adam in his dungaree

Front
Ada 3 poket

Back
Ada dua poket

Oh ye, sebelum tu nak cerita...kain lebih tu tidak lah banyak sangat rupanya..after berusaha potong kain, baru sedar one part tak cukup kain..one part je! Oh my...nak scrap banyak pulak kain nak buang..dan kain mahal pulak tu...buat muka kasihan kat husband ajak pergi kedai lagi...nasib baik sungguh bila husband nak layan..hip hip hooray...jadi, pergi kedai hanya beli kain 1/4 meter hahahahaha...lepas tu rasa tak berbaloi terus beli kain untuk other project..yezza duit melayang lagi... ampun!

Tutorial dan pattern ambik dari Made by Toya here 

Kisah di kedai:

Ada bonus story dalam posting kali ni...

Masa pilih-pilih kain, ada orang datang tegur kata nak pinjam akaun bank...someone would transfer the money dan dia nak aku withdraw duit untuk dia....saya jujur jawab malas pergi atm machine. Bukan apa, sebelum masuk kedai dah gigih pergi atm sebab nak senang kan. Prepare cash before shopping gitew. Kalau keluar pergi atm macam sia-sia usaha pergi atm awal tadi kan. 

Kata dia, dah pecahkan belon dan perlu bayar balik spotlight. 

Then dia kata okay, macam tu nak pinjam cash. Dia boleh transfer immediately.

Dalam kepala otak dok ingat duit ada RM100 walaupun sebenarnya cash in hand ada around RM200++. Dan lepas kira-kira, barang yang nak dibeli pun RM100 juga...sebab tengah cari the cheapest button sebab duit dah tak ada. Dengan jujur jawab yang duit cukup-cukup untuk beli barang yang tengah pegang. 

Dia kata okay nak cari orang lain dan berlalu begitu saja. 

Bila nak bayar, bagi duit dua keping dan cashier pulangkan sekeping. Baru perasan I have 2 keping note RM100...dok bayang ada 2 keping note RM50..lol...

Terus rasa bersalah. Bila cerita kat husband dia simpati dengan budak itu...lol bersalah betul lah...

Tapi nak justify, belon pecah tak bunyi pun. ??? Dan, takkan la spotlight nak gantung belon berlambak dan semua pecah..kes semua pecah kalau ada api berdekatan..tak kan kau smocking dalam kedai kan dik... gitew.. semoga rasa bersalah hilang....lol...

Nasib baik pada hari kejadian debit card tak boleh pakai...kalau dak mesti aku tolong jugak tanpa siasat. Orang kelam kabut memang tak reti pikir panjang huhuhuhu

xoxo
m

Rabu, 4 Januari 2017

Burda - Pleated Silk Blouse

Hi.

Sharing another sewing project again..huhuhu..bertabahlah sekalian reader sementara tengah free ni memang nak menjahit je kerjanya..hahaha..

This time, I bought a pattern from Burda Style which cost me $5.99. I love patterns from Burda Style sebab memang banyak yang STYLE. Nak dengan tak nak je...tapi all pattern harga sama, susah ke senang ke semua sama..macam tak fair untuk pattern yang simple je...so end up, I akan select pattern yang tak available on the web gitew. Biar berbaloi orang kata..

If you interested in buying patterns from this store, please beware that the instruction is not easy at all. It's killing me! You need to know all sewing jargons as the instruction is all in one page. Bayangkan baca karangan tentang jahitan dalam satu muka surat..jenuh cik oiiiiiiii.....interfacing? facing? loop hole? hem? neck edge? WT* hahahaha pening gila nak buat.... but, once dah faham instruction, mudah je nak jahit baju...second time mesti lancar gitew huhuhu

Another warning is tentang sizing. Korang toksah ukur-ukur ikut section sizing. Ambik je European size convert to sizing yang korang familiar such as UK. Kalau ukur sendiri ikut arahan dia tentu besar betul...

Ini adalah expectation

Lihatlah expectation dengan outcome..hahaha lain gitew...sebab pergi gatal add lenght (4 inchs) at body terus nampak macam kurung kedah... Okay, I need to sew another one following original lenght. Memandai sangat kan...on the positive note, best jugak kalau buat Kurung Kedah this style...much simpler....

Outcome

Belakang ada slit and button macam di bawah. Nak mencewi button Spotlight Stores yang cool sangat. Sebelum ni tak pernah intai section button...this time bila pergi sakit kepala dan sakit hati...lawa gilaaaaaaa tapi mahal nak matiiiiiiiiiiiii...all the buttons are not like makcik tukang jahit Malaysia pakai.. ini lawoooo ada classssss and fashionable..... button yang aku beli adalah antara yang paling simple dan termampu...itu pun ambik dan pergi takpa pikir panjang. Kalau pikir panjang memang tak belilah gamaknya.



By the way, baju ni ada pleats tapi sebab kat neck, tak nampak sangat bila pakai tudung hihihi... please noted ye...hehehehe


I love working with this pattern sebab first time buat tangan yang ada shoulder dart kat sleeves..see...shoulder dart tu....hahahahaha jenuh nak faham cik oiiii....

Leher as usual sememeh but don't worry..semua hasil jahitan ku indah di luar...yang di dalam bolayan hahahaha

xoxo
M


Selasa, 3 Januari 2017

Sew a weekender tote bag

Hi,

We all muncul lagi dengan mempoyokan hasil jahitan terkini. This time adalah weekender tote bag :) Pattern and tutorial were from Cath Kidston book called Sew! Dah lama berangan nak jahit bag ni...dah bertahun jugak own this book. Baru sekarang berhasil hehehehehe

Plan bag ini adalah untuk guna masa balik kampung..nak buat bag gilir-gilir antara rumah parent and rumah mertua gitew..main bag letak satu rumah je..nak ulang alik nak pakai bag ni lah...

For your info, bag ni besar betul i.e. around 60cm in length whilst height is 40 cm. The best part is boleh besarkan size another 30 cm :) So cool kan..

60cm X 40 cm

60cm X 70 cm

Bila lipat kecik macam ni

Material kain ni adalah from Duck Cotton. Ya tuhan, pakai mesin jahit murah kasihan sungguh berusaha..Aku berdoa supaya dia tak rosak sebab terlalu push..especially bahagian yang tebal....nangis tengok...tapi bila dah siap lega sebab machine masih okay....walaupun mesin ku cikai saja, dia tetap berjasa menggembirakan aku :))))

Pattern and tutorial from this book

Wow, tadi kira ada lagi 5 sewing projek..ye..dah masukkan kau punya dalam list ina.....(baik cakap sebelum tanya hehehehe)

A few more days to sew sebelum a new semester start...harap-harap paper P4 lulus..miracle, please do come and save me!!

xoxo
M.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...