Selasa, 6 Disember 2016

Lombok Extra, Toiletries and medicines

Hi,

Pada awalnya, tiket yang dibelikan oleh office husband not inclusive check in luggage. I was like **** coz tak pernah travel jauh or lama tak check in luggage.

Ini dah la lama, Lombok pulak tu... ape ke hey nak bawak baju sikit kan. But, I take this as a challenge and try my bestest untuk follow allowable bag weight iaitu 7kg. 

Antara effort yang I buat adalah pecah kecil all toiletries and ubat. One, because nak kurangkan berat. Second, sebab follow rules and regulation sebab toiletries and ubat kan mostly liquid.

I bought travel cases kecik2 tu from Daiso. Tak elok pon...tumpah sikit bila sampai... hahahaha tapi okay lah...meet the purpose kan..

Then, guna sandwich zipper bag. Allowable size is 20 X 20 cm but mine is smaller than that. 

What's in the bag
Cream baby from Putto. Tester packs.
Perfume by De'Xandra. Tester size
Shower gel Adam
Pencuci muka
Cream muka
Deodorant
Sunblock
Mosquitoes cream
Hand Lotion by Morris & Co

What's in the bag
Actifast
Yoko yoko
Spot oil by Tanamera
SSmecta-ubat cirit birit
Handsaplast
Cool Fever
Cream diaper rash

See, muat all the things yang penting:)

xoxo
m

Exam is coming


I am not ready

Jumaat, 2 Disember 2016

Lombok Review Part 2

Lorong sempit laluan keluar masuk hotel

Day 3:

After breakfast, we all join Cultural Trip with the rest of the team. Ada half of the team join trip to air terjun. But since masuk hutan dan kena trekking sejam, tak hingin nak bawak Adam gemuk..hehehehe

Pottery Village, Rismunika Pottery

Ini adalah kampung di Lombok yang menjana income dari pottery. Menurut pemandu pelancong, mereka masih menggunakan kaedah traditional dalam proses pembuatan pottery.

Since we are Asian, pottery bukanlah sesuatu yang asing. Jadi, trip ke kampung ini biasa saja. 


Weaving Village

We then move to weaving village untuk tengok masyarakat kampung weaving secara traditional. This too as Asian, dah familiar. Well, kat Terengganu kan banyak kain songket..hehehe..

Mesti pemandu pelancong heran kenapa kitaorg biasa-biasa je..semua tak beria tangkap gambar bagai hahahahaha


Tapi ye, traditional betul cara orang kampung di sana weave kain. Lama la nak siap sehelai kain. We all sempat grab sehelai kain sampin. Husband nak satu katanya. The cost was 400000 idr. Both of us jenis tak pandai tawar menawar. Kalau pandai mesti boleh pergi sampai 350000 idr je. 


Just to highlight, batas-batas padi di Lombok ditanam pokok macam gambar di bawah. Different with batas-batas padi di Malaysia yang free from trees. 


Suku Sasak, Sade

Tengah hari, kitaorang singgah melawat suku sasak. A very old village yang masih mengekalkan budaya lama. Kampung ni full dengan rumah kecik bersambung-sambung dan dihubungkan dengan lorong kecil like a maze.


Kat kampung ni, Adam dah nangis mintak susu. Sebab tak tahu nak pergi mana, kita tumpang rumah salah seotang penduduk di situ. I'm lucky to be able to enter one of the real house. 


Lepas minum susu terus aktif terus aktif. Berlari kiri kanan bawah panas. Seriously mother terover over protective tidak suka. Tengah orang jalan-jalan, grab him and bawak keluar...pergi beli air dan duduk lah kau bawah pondok. Serius, sungguh panas waktu itu. 

Selepas itu rombongan di bawa ke Kuta Beach untuk lunch dan jalan-jalan. Tapi sebab panas, semua orang malas jalan..penattttttt...

Balik hotel pukul dua macam tu...Adam terus flat. Ingat bila dia bangun masuk pool...hujan pulak. 


End up we all jat hotel sepanjang petang sampai malam dan asyik repeat order makanan. Kalau jalan keluar pun makanan sama ja harga...baik jimat tenaga makan di hotel. Dasar pemalas memang macam tu... 

Tapi ada orang tegur tak nak pergi makan kat luar ke...masa tu hujan...aku rasa nak cucuk je perut dengan garpu. hahahahaha...adik manis....budak kecik mana boleh main hujan...esok demam kang..lulz...

Day 4:

Day 4 adalah another hari bermalasan. Tunggu Adam bangun, breakfast, kemas barang, check out dan makan.

Kemudian pergi kedai gift dan lepak di airport. Itu je....

Sikit je aktiviti kitaorang sebab Adam enggak bisa join aktiviti outdoor sangat. Main focus of this island adalah nature and outdoor. Next time bila dia besar sikit kita pergi lagi sekali...kalau bukan putera lilin lah...hehehe

xoxo
m

Lombok Review Part 1

Hi,

Okay, it's time to share about our vacation to Lombok, end of November 2016. Ini adalah pertama kali travel jauh-jauh naik kapal terbang dengan Adam yang baru 1 tahun 7 bulan. Sangat adventure uruskan budak ini sebab sedang aktif berjalan ke sana sini dengan laju.

Day 1:

Flight around 3 pm, Saturday. 

Agak rushing sebab tiba-tiba petstore untuk boarding our pet cat tutup. Rasanya near 45 minutes tried to get to the staff and boarded Toty. Macam nak bakor je kedai.....kedai bukak tapi orang takde sebab tidor tengah hari...lol...

Dari Putrajaya kitaorang nail ERL to KLIA2. Sampai-sampai rushing check in bagai sebab dah lambat...

ps: dari Putrajaya sehingga di KLIA2 pakaikan Adam harness sebab dia terlalu excited dan laju...lol

Oh yeah, dari Air Asia website, dia kata bawak toddler tak boleh web check in...tapi try check in lepas je...kita pun tweet Air Asia to reconfirm dan jawapan yang diberikan adalah 'boleh web check in tetapi perlu ke counter for verification purposes'. So, on that day, we all pergi counter dan petugas maklumkan tak perlu pun verification..apakah???

Sampai-sampai dah malam dan terus pergi dinner Lombok Resto Senggigi...Sunguh MAHAL! Lebih mahal dari makanan di Kuala Lumpur. 

We were like, cukupkah rupiah yang ada kalau begini kos yang perlu ditanggung?

Day 2:

Lupa nak bagitahu, this was a company trip husband kita. Both of Adam and me tag along sebab nak menyebok..since Abah bukan ada kawan pon nak meronggeng..hehehehe

You see, our base is Senggigi which I think expensive town to cater international tourists. Dari pemerhatian saya, fokus Senggigi memang untuk perlancongan. So, sepanjang jalan yang tourist akan lalu banyak new building yang cantik dan bersih. Tetapi di celah-celah bangunan local yang nampak poor dan tidak setanding bangunan untuk tourist. 

Untuk makanan, most kedai adalah untuk tourist. Jadi, first, harga agak mahal...tak macam pergi Indonesia rasanya..macam kat KL feeling bayar harga makanan. We were quite frustrated sebab we don't expect sangat costly berada di Senggigi. 

Second, banyak kedai yang mahal, kurang kedai makan untuk golongan sederhana. Yang gerai lower than sederhana ada a few je di kawasan perlancongan. 

In term of makanan, setiap kedai hidangkan only a few local dishes. It's not their main specialty. Again, we were quite frustrated, dah kenapa nak makan spaghetti di Indonesia...lol Kita pergi negara orang nak feel the culture and taste of the country. Bukannya pergi Indonesia tapi fefeling macam pergi Hawaiiiiiii hahahahaha

Untuk yang tak pernah pergi Lombok, I would say Lombok is like Langkawi...tak crowded dan agak relax untuk pelancong :)

Lombok Senggigi Hotel

Okay, we all stay at Lombok Senggigi Hotel di Senggigi. I like this hotel sebab bersih dan cantik sangat...Staff baik dan ramah sangat melayan tetamu. They loved Adam dan tiap hari belanja Adam pisang...but Adam sungguh sombong sampai ke sudah tak baik-baik...kesian orang nak main dengan dia tapi di buat derk jer...budak ni!

Swimming pool

Makanan di hotel sedap..oleh itu, banyak kali kitaorang order makanan di hotel hehehehe...tapi yang tak best adalah...tiada iron..I was like 'WHAT???' Pastu sedih sorang-sorang pakai baju kedut *sob sob*

Another drawback adalah perlukan around 100 m walked from main road to road kecik then another 70 m walked to hotel...laluan 70 meter tu memang kereta tak boleh masuk -.-' Travel with babies sangat memenatkan...walking 170 meters back and forths lagi terasa kepenatan itu.

Adam suka lari sana sini

Pantai Senggigi

After breakfast, kitaorang bersiap dan walking to Pantai Senggigi. Mula-mula ingat nak rent motor around RM20 for 24 hours..tapi sebab Adam jenis tak duduk diam, malas nak bawak dia naik motor. 

We went to the beach dari hotel, cross The Santosa Villas & Resort. Mak aih...lawanya hotel...kemain luas...pool pun luas..lepas tu nangis tepi longkang mengenangkan nasib kenapa tak duduk hotel lawa ni...

Background sesuai untuk ootd shot tapi biasalah bila husband tangkap gambar -.-'

Luasssss dan cantikkkkkkk

Pantai Senggigi kotor sebab penuh sampah. Fullstop. Tapi laut dia bersih, jadi kalau nak main pasir, main yang near the water. Area atas lagi banyak betul sampah..


We all lepak di gerai di pantai...barulah boleh cuba makanan yang betul-betul local food. Satay dengan nasi apa entah..satu plate 20000idr. Okay lah, pengalaman baru...sedap jugak makan nasi tu cicah kuah kacang dia... hehehe Lama betul lepak sini sambil tengok local...gila tengah mata hari atas kepala still main air laut....Adam happy sangat lari sana sini main sorang-sorang..as long as you enjoy your day, it's enough for us...


By tengah hari, hujan lebat...lepas hujan reda terus kitaorang jalan balik..sempat singgah groceries store dan kedai bakery. Not worth to mention sebab kek keras macam batu tapi mahal nak mati.

oh yeah, mesti wonder kan mana yang lain...well, diaorang semua join trip Gili Island. We all tak ikut sebab overprotective parent tak kasi anak kena over heat. Panas kot kalau nak island hopping..then singgah island sana sini..sian kat anak kecil...demam karang...then hujan pulak tu...tak pe la..later Adam dah besar kita repeat je..

Balik-balik Adam tidur...after that, Adam dan Abah masuk pool depan bilik :) 

Lombok Resto Senggigi

Lepas main air, mandi dan pergi makan kat luar di Lombok Resto Senggigi. Well, kedai ni biasa aja dan mahal...nothing to remember...

Ocean Blue Restoran

Then malam kitaorang makan di Ocean Blue Restoran. It's owned by Malaysian. So, tasted like homeeeee!!! weeeeee :) Dinner was sponsored by big boss..I'm happy lady :) weeeee

Adam suka sebab ada pantai..so dia ke kiri ke kanan seronok berjalan atas pasir...

Ada orang tegur apa aktiviti kitaorang...I cerita la from A to Z..I guest aktiviti kitaorang quite pack juga especially for Adam kan..then dia kata 'ow tidak la boring sangat'. I was like cakap dalam hati 'ko ingat kitaorang loser??'

Then ada orang tegur husband kenapa tak ikut pergi Gili Island. Husband reply yang dengan baby tak sesuai nak island hopping. Then dia reply 'Another one bawak baby'.. I was like cakap dalam hati 'yeah, we all memang over jaga anak'. Damn!! kenapalah yang lagi satu family tu aktif benor..dah la anak kecik sungguh...mungkin anak dia tahan cabaran cuaca tidak menentu panas hujan dan gelora laut lah kot..kan kan kan...

Anyway, balik-balik, we all terus terbongkang atas katil tengok tv dan tidor...

Ahad, 20 November 2016

Dekat mana nak makan di Putrajaya

Okay, bulan puasa haruslah teringat makanan kan...

So today nak share tempat makan sedap di Putrajaya mengikut selera cik yah :) So, harap this post dapat membantu you guys yang tengah mencari "where to eat in Putrajaya"

Warning, these listed places focus more on makanan dia instead of tourism value..muahhh ciked!!

1. Gerai Sukamari, Food Court Presint 8

Gerai ni serve bihun sup, mee sup, koew teow sup, bubur nasi, nasi ayam & mee goreng mamak

I love them all :) Since it's a food court, kalau member tak nak makan dish di situ, ada banyak yang jual nasi :)...tapi kita satu family memang pergi gerai yang itu aja kalau kat food court Presint 8..

Btw, important note, open morning to evening je ye..

2. Sate Kajang, Taman Warisan

Another place yang kita suka is Sate Kajang at Taman Warisan. Taman Warisan is like food court jugak tapi open space. Tempat duduk bawah bumbung is limited. Jadi, elak pergi waktu hujan....

Ada banyak pilihan makanan lain..kalau petang-petang ada goreng-goreng juga di sini..

Apart from that, ada brother jual buah di situ..selalunya, kita satu family mesti singgah tapau buah buat bekalan :)

3. Thai Kung, Ayer 8

Kalau nak makan makanan thai sedap, boleh datang sini.. a bit pricey sikit berbanding makan kat gerai...so kalau pergi in a large group, kena bawak large money jugek..hehehehe

Kita suka menu siakap stim limau, telur kungfu, tomyam kung (udang) dan pulut mangga.

Kalau pergi untuk lunch, ada nasi berlauk dengan lauk yang banyakkkkkkkk...kalau pergi malam, menu panas je ada :)

Di Presint Diplomatik ada juga Thai Kung..tapi we all prefer Ayer 8 sebab luas dan selesa..apart from that, banyak parking di Ayer 8 untuk pengunjung.

PS: Nescafe Ais dia tak sedap

4. Umai Cafe, Presint 2

Another spot yang best ialah Umai Cafe. Kalau orang datang melawat Putrajaya memang sesuai singgah Umai Cafe sebab memang sebelah tasik. Kalau pergi, akan nampak view masjid besi dan view Ayer 8. It's so pretty......

Di Umai Cafe, kita suka set roti jala, laksa, mee kari dan nasi lemak dia :) Makanan dia memang sentiasa sedap untuk kami :)

Warning, situ ramai kalau weekend...ramai yang rasa 'sesak'...so maybe, ada yang tak selesa kalau datang sini :)

5. Papparich, Ayer 8

Ayer 8 memang favourite spot nampaknya... another spot yang menarik adalah Papparich..yeah I know mana-mana pon ada Papparich but it worth to highlight kan...but untuk peminat Papparich, silalah pergi ke Ayer 8 :)

We all suka order set bubur, 3 layer tea and tried all of their side dishes and deserts.

6. Black Canyon, Alamanda

I think Black Canyon served the best Tom Yam di Putrajaya. We love to order Tomyam Udang dan Glass Noodle salad. Air kopi dia pon sedap dicoba :) Kita satu family and friends memang sentiasa repeat this restaurant for their spicy dishes.

In term of pricing, mahal sikit dari Thai Kung.

7. Yong Tau Foo, Food Court Alamanda

This one boleh beat yang pasar malam punya...I think their specialty is kuah sup plus sos kicap. Kuah sup dan sos kicap ni asing tau..so, rasa dia better dari pasar malam...i like sangat...

Another kuah is tomyam..memang marvelous, tapi saya tak tahan sebab pedas sangat.. foooooo....

In term of pricing, normally seorang makan akan kena charge dalam RM15 macam tu...mahal sikit dari pasar malam kan...tapi BEST!

8. Pancake House, IOI City Mall

Seriously, i loves pancakes so much. Jadi, Pancake House adalah regular pit stop for our Friday lunch. Ada banyak flavour untuk pancakes dan I loves yang ada peach..nyum nyum

Apart from pancakes, they provide other meals such as set nasi, tacos, burger and waffles.

Drinks dia pon sedap and my favourite ialah ice cappuccino... omg terliur betul lah!!!

By the way, meals kat sini agak pricey. But they do have lunch set at noon and it would cost you guys around RM18 per person :)

9. Kakatoo, IOI City Mall

Wow, this new restaurant memang asyik visit je sebab nak try  semua foods dia. Dish dia adalah nyonya style. So, ini adalah new taste for us orang kampung..hehehehe... we loves their bihun goreng. Dan tak sah kalau tak order hot cappuccino dia...their cappuccino memang sedap which memang tak akan miss kalau pergi:)

I think what makes this restaurant win adalah service dia yang nice dan professional. Decor kedai pun cantik untuk lepak. 

Post ni dah lama pending. Tak siap senaraikan lagi pun. Tapi nak share jugak.....kalau dari start post ni, nampak sangat start dari bulan puasa hahahahahahaha...

Later la update kalau ada nak tambah:)

xoxo
M

Isnin, 14 November 2016

Zalora Jahat

Hello,

Before this, I'm not into Zalora sebab barang dia messy sangat dan tak ada yang meet my style. Messy macam berterabur sikit pilihan dan brand yang tak popular.

Thus, I'm sooooo not into it..hahahaha

But lately, semakin bagus pulak pilihan barang-barang dia..like ada Levi's, Adidas, Coach and so on. Trust me, barang yang appear in Zalora adalah latest production by the brands. So, sama macam pergi mall pulak.

I love, love, love sebab as mentioned above, banyak brand yang I like. So basically 'hey Zalora...you are baddddddddd 

Ini membunuh bila ada:

Daniel Wellington
Classic Black Cornwall Watch

Mango
Buttoned Cotton Shirt

Lots of white sneakers

House of Harlow
Long Rains Station Bracelet

Paul's Boutique
Why owh why bawak masuk this brand. Now it's not exclusive for me anymoreeeee (perasan!)

Macam mana nak berbelanja dengan bijak jika ada banyak godaan???

ps: Tried to pay and got rejected. Bank jahat!!

xoxo
M


Isnin, 24 Oktober 2016

A weekend with hashtag sakaitakesipohkuale

Hi, 

Last weekend, Sabtu & Ahad, we decided to go to Ipoh & Kuala Kangsar. A super short trip with pijah, pilah, yin and of course my baby Adam. Husband tak ikot sebab ini girls trip hihihihi...thanks husband sebab sporting dan benarkan kitaorang menggila.

Tapi, a few days sebelum pergi macam risau 'boleh ke nak manage Adam seorang?'. Husband all time memang bagi support and cakap sure boleh. Because Adam kan senang nak manage. Tapi still risau jugak sebab this time pertama kali travel jauh tanpa suami..Banyak kali remind monyet-monyet untuk tolong bawakkan barang-barang sepanjang perjalanan..hehehe (semoga tidak annoying).

Oh ye..kitaorang naik ETS from KL Sentral to Ipoh. Our tix was platinum seat so okay lah...selesa juga..tapi seat yang mengadap macam makan kat restoran tu..so, ada yang pening bila membelakangkan perjalanan...hehehehehe

IPOH

At Ipoh

Ya tuhan, bising betul kitaorang sebab kelam kabut..masing-masing jenis macam tak pernah naik train..lol..Adam naik je terus tertidur..mau tak tidur..pukul 7 dah keluar rumah...awal nau-nau bangun time weekend..selalu kalau weekend pukul 9 pagi baru terkebil-kebil mata tengok kiri-kanan kan...

ps: Adam tak mandi hihihi

RESTORAN NEW HOLLYWOOD


Sampai-sampai, our first pitstop is Restoran New Hollywood di Ipoh. A lot of review regarding this restaurant..so kita pon nak try sebab pilah suka kan...

my view,
tekak orang melayu tulen rasa their dish a bit plain hihihihi
eatable (melantak dengan jayanya) so kira okaylah kan...
love love love their caramel pudding :)
Adam love love love their koew teow goreng. Sepinggan makan tak henti...(the last one to stop eating...)

Lepas tu terus ke Kuala Kangsar dan membongkang dengan jayanya....

RUMAH TAH


Lepas mandi Adam nak meninjau umah Tah..tapi tak nak jalan sorang..nak mama ikot bontot dia..lol..last-last keluar dan bawak gi mini garden and say hi to Poi...

ps: Gemok dan kurus tak bangun-bangun..tido mati ko apo lamo jang??!!

RESTORAN LAKSA POKOK LIMAU


Next, after semua bangun kitaorang ke Restoran Laksa Pokok Limau di Kuala Kangsar. Unik laksa ni sebab ada telur goreng. 

My view,
sebagai orang Kedah, this laksa biasa-biasa jer....boleh dapat better di taman di Bangi..mana entah, nanti kita cungkil memory hehehe
the telur sama rasa macam telur kungfu at Thai Kung di Ayer 8
so, in general, biasa je laksa nih :)

MASJID UBUDIAH


Petang, sempat singgah Masjid Ubudiah dan tangkap gambar. Tangkap gambar dengan laju sebab abang cik nak pakai kereta...

At this time ada orang bakor sampah..jadi semua pon bau asap sampah hehehehehe

DATARAN PUTRA


Malam keluar balik pergi makan..Ya Allah, kedai sungguh slow service...konon nak makan jenis shellout tu..nak tengok apa yang best sangat makan hidang macam tu..tapi 45 minit tak sampai-sampai. Last-last kita cancel order dan blah..marah betul lah!!

Then pergi ke Dataran Putra jalan-jalan dan ambik gambar..Adam suka sangat sebab luas dan banyak tangga. Kemain dia lari kiri kanan sehingga
+
+
+
+
PIJAK TAIK ANJING

Ya Allah geli sungguh lahhhhhhh..kena seluar mama pulak tuh..

Terus letak sandal dalam plastik...terus buang taik kat seluar dengan wet tissue..terus jirus air kat seluar...terus moody..

Moody sampai malas nak makan..nasib baik pilah waras dan pergi tapau sebab at the end, after shower semua lapor..makan dengan penuh mamai mengantuk..lapor tu lapor tapi nak tidor cepat-cepat...

RESTORAN NASI VANGGEY


Esoknya, konon nak pergi muzeum  lah, jambatan lah..elehhhhhh semua bangun lambat..

Last-last mandi cepat-cepat dan ke Ipoh balik nak makan nasi vanggey..

my view,
super delicous ayam vanggey
nasi dan lauk lain biasa aja.... 
tapi mungkin sebab baru lepas makan nasi lemak kan tu yang tak lapor sangat tuh...

ADAM

This is a great experience for me sebab dapat uruskan Adam sendiri. Bangga gila dapat jaga anak dengan jayanya tanpa suami...

Of course kawan-kawan banyak tolong..basically macam bibik angkat barang dan tolong here and there..hahahaha

Adam is my priority, so dah tak boleh jadi travel manager. Tak sempat hahaha..selalu pergi mana-mana aku yang uruskan segala benda..this time kena lepas tangan dan fokus kepada Adam..hahahaha

Thanks Adam sebab jadi baby baik to mama and friends. Cuma maybe next time kena ramah sikit dengan semua orang..kalau kau ramah, banyak kau boleh pau nanti nak....hahahahaha

xoxo
m
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...